Спасибі на доброму слові, Вамика [взломанный сайт]
Це все моя Бабуся. Була надзвичайною! І дитинство своє я таким згадую. Хаті, де я народилась, років зі сто було. Маленька, потріскана, підлога з глиняною долівкою. Прості ліжка, стіл, лавка, скриня, ікони в рушниках - от і весь вистрій. Ніяких, шаф, холодильників, телевізорів. Спитаєте, як це? Сама не знаю. Але жили. Щасливо. Під хатою - призьба, тут було зручно грітись разом з котом на сонечку. Перед хатою - горідчик (такий маленький квітник-сад-город - сюди дітям було заборонено лазити). В горідчику в кутку ріс жасмин - пахнув на всю вулицю. Пізніше під ним я вперше в житті цілувалася
Кращої хати за цю мою рідну я досі не бачила!
А ще біля хати росла яблуня. Під нею завжди лежала купка глини. Глину брали на свята, розводили з водою і змащували долівку в хаті (щоб рівна і чиста була). Це було й моїм обов'язком. А ще замітати. Перед тим треба було набрати в рот води (воду від криниці носили) і добряче сприскати підлогу, щоб курява не йшла. Хороші дитячі розваги, чи не так?
Узимку було ще краще. Готувалися до зимових Свят. Між віконницями накладали вати (наче сніг), на ній вмощували іграшки (часто робили самі, досі пам'ятаю свого косоокого сніговичка). Подвійним вікном це закривалось фактично до весни. Часом клеїли ще сніжинки. Долівку чистили вже свіжим снігом. В снігу вибивали і ті кілька малих домотканих килимів, які прикрашали скриню.
Запахи з печі залишались всі в хаті. (Так, у нас була прекрасна піч!). Кутя була на Свята обов'язкова, як Отченаш. Тричі - на Святвечір, Щедрий вечір і Йордана. Бабця терла в макітрі мак, а я лисичкою крутилась довкола - коли вже можна буде хоч з макогона солодкого лизнути. "Не лижи макогін, - відганяла Бабуся - чоловік буде лисий". Не відігнала - таки лисий
Було дванадцять страв, молитва і колядки. Ніхто не був релігійним фанатиком. Дідо підсміювався з Бабці, чого та "кожної неділі біжить у церкву руку попу цілувати". А бабця якось відводила там душу - співала у церковному хорі. Часом брала мене на верх, на хори. Чесно - мені, малій, було нудно. Я не розуміла церковнослов'янської дивного обряду, від нічого робити торочила хустку, крутила з ниток кульки і скидала їх бабцям на голови униз. Господи, прости!
Бабця сердилась, коли приходили колядники, які вміли тільки й видобути з себе "коляд-коляд колядниця добра з маком паляниця". Таким давала справді п'ятака і казала вивчити гарну колядку. Мене вчила довгих, гарних. Скільки ж я мерзла під вікнами у сусідів, доки їх відспіваю! Але отримувала рубля! Випускали мене з хати колядувати тільки, як хлопці вже пройшли, бо першими мають бути вони. Досі пам'ятаю свої білі рукавички, які за вечір ставали важкими, довгими і приємно брязкали. Давали хто 5 копійок, хто 10, ну, сусіди більше Але завжди приносила додому багато наколядованого і дуже собою пишалася. Віддавала все бабці. Котрогось року віддала гроші мамі на сесію (мама вчилась заочно аж у Росії у єдиному тоді фармацевтичному інституті).
Згадую дитинство з приємністю. Дуже бракує часом бабусиного теплого боку, бо з нею я спала аж десь до мого сьомого класу. На добраніч Бабуся читала мені казки, або розповідала історії з Біблії. Якось ледь не вигнала з хати, коли я їй розказала, як нас у школі вчили про Дарвіна Сказала, що дитина, яка походить від мавпи, не може бути Її онукою
Найприємніший спогад з дитинства - вечір, збираємось спати, моя Бабця у білій простій довгій сорочці перед іконою розплітає і розчісує свою тоненьку довгу сиву косу. І тихо молиться.
Бабці немає вже 13 років. Лишилася її Біблія.
Ми не дотримуємося традицій так, як давніше. Мої діти, на жаль, не хочуть співати колядок. До церкви ходимо вряди-годи.
Та й все змішалось у нашій польсько-українській родині. І Вігілія, і Святвечір.
Але кутя мусить бути. Тричі за Свята. Така, як у дитинстві. Як Отченаш.
Мак тре без макітри мій лисий чоловік
...Цього року Мама передала пшеницю, зав'язану вузликом у простій білій з дрібними квіточками хустці.
Ця хустка так нагадала мені Бабцю (наче з її скрині)!
От їмо кутю вже другий день, і все Її згадую. Вона - моє дитинство, мої цінності і традиції.
Отредактировано Alex i Aleksandra (07-01-2013 23:46:13)